Megint a bölcsészképzést ekézte a miniszter

Balog Zoltán szerint az egész világon probléma, hogyan lehet piacképes a diploma.

„Úgy tűnik, hogy nemcsak Magyarország és Európa, hanem az egész világ számára problémát jelent, hogyan lehet piacképes a diploma” – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfőn az M1-nek.

A miniszter, aki a lettországi Rigában ázsiai és európai oktatási miniszterek találkozóján vett részt, azt mondta: a jelek szerint mindenhol elsődleges cél, hogy „ne a jövő munkanélkülijei” kerüljenek ki az egyetemekről. Szerinte nemcsak Magyarország problémája, hogy „bölcsész irányba tolódik” a felsőoktatási képzés súlya, de minden szakon szükség van arra, hogy sokkal több legyen a gyakorlati képzés és ez össze legyen kötve a munkaerőpiac szereplőivel.

Korábban írtuk: a kormány által sulykoltakkal és a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem igaz, hogy túl sok bölcsész van: egyformán magas a dolgozók aránya a bölcsészek és a mérnökök közt, és hasonló színvonalú munkahelyeken tudnak elhelyezkedni. A bölcsészek foglalkoztatási problémáiról szóló nézetek többnyire az ipari nagyvállalatoktól származnak, ugyanakkor a gazdaságnak más területei is vannak, amelyek rengeteg bölcsésznek nyújtanak tisztes megélhetést.