Mégsem az Európai Bizottság bólintott rá a paksi bővítésre

Lázár Jánost kiigazította Brüsszel, mert nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn az orosz fűtőanyag-szállítást lehetővé tevő szerződést – írja az MNO.hu.
Kapcsolódó cikkek

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen majd fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba, miután a magyar kormány figyelembe vette a luxemburgi ügynökség észrevételeit – közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője Anna-Kaisa Itkonen kedden.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis hétfőn arról tett bejelentést, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi bővítés legfontosabb kérdésének számító fűtőanyag-szállítási szerződést.

Az ESA arról adott tájékoztatást, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozóan – magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Az Európai Bizottság fő kifogása az volt, hogy nem volt nemzetközi tender a beruházásra. Az unióban ugyanis nem fogadható el, hogy ugyanaz legyen az építő, az üzemeltető és a fűtőanyag-szállító. Az előírások szerint a nagy energetikai beruházásokban több ország vállalatainak kell helyet kapniuk – derül ki az MNO.hu cikkéből.