Háborognak Siófok környékén a rezsicsökkentés miatt

A Fidesz ezzel nyert választást, de a számlát az önkormányzatokkal fizettetné. Azok meg kénytelenek lesznek adót emelni, így megint a lakosság fizet.

Több mint százmilliót kellene a Siófok környéki önkormányzatoknak beletenni a hulladékgazdálkodást végző cégükbe, hogy meglegyen a kötelezően előírt rezsicsökkentés fedezete. Siófok befizeti a rá eső hatvanmilliót, de több polgármester jelezte: nem tudják előteremteni a pénzt, az idei költségvetésük készen van és nincs benne pluszpénz váratlan kiadásokra – írja a Sonline.hu.

Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint a rezsicsökkentést az állam találta ki és rendelte el, de a számlát már az önkormányzatoknak nyújtja be, így szerinte is „rezsihazugságról” van szó. „Először államilag befagyasztják a díjakat, majd még csökkentik is, a megtakarítást a számlán nagy, színes csíkon feltüntetve. Az így keletkezett veszteséget azután az önkormányzatokkal fizettetik meg, mivel a lakosságra semmit sem lehet áthárítani” – mondta, hozzátéve, hogy nincs ingyenebéd, végső soron ezt is a lakosság fogja megfizetni, csak kicsit később, a saját adójából.

Ez átverés és minimum nem elegáns az önkormányzatokkal szemben – mondta Lengyel, hozzátéve, hogy az egész belátható időn belül a hulladékszállítási rendszer teljes összeomlásához vezethet. Sok település, ha akar sem tud fizetni.

Késmárki Tibor balatonendrédi polgármester azt mondta: ha nincs más megoldás, jövőre emelniük kell a helyi adókat, de közölni fogják minden lakossal, hogy a rezsicsökkentés árát kell megfizetniük. Könnyű úgy fürdeni a népszerűségben, ha más fizeti az árát – mondta Késmárki utalva arra, hogy lényegében a rezsicsökkentés-kampány nyerte meg a Fidesznek az újabb választást.

Az érintett polgármesterek azt is elpanaszolták, hogy a szemétszállítást ténylegesen végző NHSZ Zöldfok Zrt.-t államosították, mégis az önkormányzatokat fenyegeti, hogy teremtsék elő a működéshez szükséges pénzt.

Címkék: rezsicsökkentés