Három Magyarországon dőlt el a vasárnapi választás

Hatalmas a szakadék a kistelepülések és a nagyobb városok között, ami a pártok támogatottságában is élesen megmutatkozik.

Mindenképp áttörés a Jobbik első egyéni országgyűlési mandátuma, ami a párt kormányváltó erővé válásának esélyét is növeli – áll a Policy Agenda elemzésében, amely bemutatja az előretörés okait és lehetséges következményeit.

Három Magyarország

Az elemzés szerint Magyarország három részre szakadt: van Budapest, vannak a 20 ezer fősnél nagyobb városok és vannak az ennél kisebb települések. A „három Magyarországon” eltérő a szociális és gazdasági helyzet, az érdekérvényesítő képesség és a kommunikációs lehetőségek. Ez ahhoz vezet, hogy a politikai erők támogatottságában is komoly eltérés mutatkozik meg.

A baloldal gyengülése nem általános, hanem területenként eltérő mélységű: a 20 ezer főnél nagyobb településeken még komoly erőt tudnak felmutatni, a kisebb településeken viszont harmadik erővé estek vissza, nem úgy, mint a Jobbik. A Fidesz látványos gyengülése felgyorsította a változásokat.

A tapolcai időközi választáson a szavazatok több mint harmada, 34,7 százalék a községekből érkezett. A Jobbik tavalyi eredményéhez képest 17 százalékot javított a községekben, míg a Fidesz 13,9-et rontott. A baloldal lényegében stagnál, 1,1 százalékkal csökkent. Világosan látszik, hogy a Fidesztől és baloldaltól lemorzsolódók a Jobbikban találták meg pártjukat.

Tapolca nélkül nem ment volna

A körzetben három 20 ezer fő alatti város van, ezek adták a szavazatok 31,5 százalékát. Itt a Jobbik 21,4 százalékkal többet szerzett, mint tavaly, a Fidesz viszont 12,7 százalékot rontott és a baloldal is veszített ötöt. Tapolcán a Jobbik előnye hatalmas volt, szinte csak itt történt szembetűnő változás.

A baloldal Ajkán tarolt, a szavazatok 32,7 százaléka érkezett ebből a városból. Itt a tavalyi eredményhez képest 10,2 százalékos javulást sikerült elérniük, míg a Fidesz 4,7 százalékot, a Jobbik 2,1 százalékot veszített és a kispártokra és függetlenekre leadott szavazatok aránya is csökkent 3,4 százalékkal.

A Jobbik Tapolca nélkül nem nyert volna: itt 1800 szavazattal többet kaptak, mint a Fidesz-KDNP jelöltje, a maradék 59 településen viszont összesen 1600-zal kevesebben szavaztak rájuk, mint a kormánypárt indulójára.

Befuccsolt a centrális erőtér

A baloldal jelenléte csak Ajkán volt látható, ott volt meg a kellő beágyazottság és ott tudták célba juttatni üzeneteiket. Másutt viszont rontottak a tavalyi választáshoz képest.

A Fidesz leginkább eddigi törzsbázisát, a kistelepüléseket bukta el – ezt a szavazói elvándorlást különösen nehéz lesz megállítania.

Az ország többsége nem támogatja a kormányt, de eddig működött a centrális erőtér, ami megosztotta a radikális jobboldali és a baloldali szavazókat, melyek nem tudták felvenni a versenyt a Fidesszel. A Jobbik mostani sikerére két magyarázatot tart lehetségesnek az elemző.

Az egyik, hogy a választók körében büntető hangulat van, ráadásul a Fidesz-szavazók döntő többségének második pártperefenciája a Jobbik. Tapolcán a csalódott Fidesz-szavazók tömegei mellett a baloldali szavazók egy része is átszavazhatott, hogy le tudják győzni a kormánypártot.

A második magyarázat szerint a baloldal és a Jobbik üzenetvilága nagyon eltérő célcsoportot érintett. Az MSZP a helyi kampányt is a brókerbotrányra építette, ami nem nagyon hatott a kistelepüléseken élőkre, a Jobbik ezzel szemben arra épített, hogy nem felelősek az elmúlt 25 évért és csak tőlük várható a korrupció felszámolása.

Válságot hozhat az ősz

A választási eredmény a Fideszben olyan belső eróziót okozhat, ami egyre nehezebben kezelhető. Neki kell menniük a Jobbiknak, másrészt a politikai változást hitelesítve, személyi változásokat kell végrehajtaniuk. Az ősz súlyos bizalmi válságot hozhat, ha Orbán nem tud felülkerekedni a belső problémákon.

Eközben a baloldalnak tisztában kell lennie azzal, hogy a kistelepüléseken nem tud láthatóvá válni, nem tudott olyan lépéseket tenni, amelyek kiszolgálják a községek lakóit. Ezeket úgy kellene megtennie, hogy ne idegenítse el magától a nagyvárosokban élőket és el tudja hitetni magáról, hogy ő a valós kihívója a Fidesznek, nem a Jobbik. Veszprém után úgy tűnt, hogy a baloldal előnybe került, de a tapolcai egyéni mandátum után a Jobbik lendülete látszik – emlékeztet a Policy Agenda.