Tűzgömb robbant Miskolc felett

A csillagász szakértő szerint nagyméretű meteorról lehetett szó.

A Hír24 egy ózdi olvasója jelezte hétfőn este, hogy óriási villanást láttak, majd beterített mindent a fény és percekig spirál formájú sűrű füst szállt. A jelenségre az Észak-Magyarország olvasói is felfigyeltek: a lap Facebook-oldalán többen is villanásról, robbanásról számoltak be, fényképek is készültek.

Az Észak-Magyarország megszólaltatta Mizser Attilát, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát is, aki elmondta: az eddigi információk alapján nagy méretű meteorról lehet szó, ami tíz kilométeres magasságban robbanhatott szét.

Mizser elmondta: a meteorok 120 kilométer magasságban lépnek be a légkörbe, a kisebbek már 80 kilométernél darabokra esnek, ilyenkor hullócsillagot látunk. A hétfői meteor azonban leért egészen tíz kilométerig. A fényes jelenség, ami ilyenkor látszik, valójában nem az izzó test, hanem az ioncsatorna, a meteor ugyanis, amikor belép, ionizálja a légkör molekuláit – mondta a szakértő, aki kérte: akinek videófelvételük, fényképük van a jelenségről, küldje el az egyesületnek, hogy a dokumentumok alapján pontosabb számításokat végezhessenek.