A kormány megszűntetné a Szent János Kórházat

Még ebben a hónapban a kabinet elé kerül az egészségügy átalakításáról szóló javaslat, adósságot konszolidálnának, a János Kórházat pedig kiürítenék.

A Figyelő kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a napokban kezdődhet a tárgyalás a kórházak adósságának rendezéséről, erre az idei költségvetésben van is hatvanmilliárd forint, ebből az egészségügyi intézmények jelentős részénél rendezni lehetne az adósságot.

A törvényjavaslat szerint a rendszert úgy alakítanák át, hogy a megyék központi intézményeivé a mostani megyei kórházak válnának, a fővárosban pedig négy olyan kórház lesz, amelyek a „gyógyítás teljes spektrumával” foglalkoznak, írja a hetilap.

A budapesti négy kórház a Szent Imre Kórház, a Honvédkórház, a Péterfy és a Bajcsy-Zsilinszky kórházegyüttes, valamint a tervek szerint az egyesített Szent István és Szent László Kórház lenne. Külön szabályozás alá kerülne a SOTE, a különféle országos intézmények, az Országos Onkológiai Intézet és az egyházi kórházak.

A Szent János Kórház dolgozói és gyógyító kapacitása más intézményekhez kerülne át, mert a régi épületekben már nem tudják garantálni a korszerű ellátást.

Írtunk már korábban arról a fideszes ötletről, miszerint új kórház lesz a fővárosban, de ez a Figyelő szerint nem a Déli pályaudvarnál, hanem Lipótmezőn, az OPNI volt helyén épülhet.