Újabb népszavazási kérdéseket dobtak vissza

Orbán Várba költözéséről és az ügynökakták nyilvánosságáról sem szavazhatunk egyelőre.

Nem lehet népszavazást tartani sem a miniszterelnök Várba költözéséről, sem az ügynökiratok nyilvánosságra hozataláról és más „rendszerbontó” kérdésekről, miután a Nemzeti Választási Bizottság hét civil kezdeményezés hitelesítését elutasította hétfőn. A március 15-i civil demonstráción 19 népszavazási kezdeményezést jelentettek be, ezekből eddig 13-ról tárgyalt a bizottság és mindössze kettőt fogadott el a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díjról.

Az egyik kezdeményező, Vajda Zoltán, a „60 ezren a magánnyugdíjukért” Facebook-csoport képviselője elmondta: bírósági felülvizsgálati kérelmet adnak be a Kúriához.

Hétfőn a következő kérdésekről tárgyalt a bizottság:

Az első kérdés elutasításánál, mely a miniszterelnök Várba költözésére irányult, több bizottsági tag is arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhatalmi funkciót nemcsak az államfő vagy a kormányfő gyakorolja, hanem az önkormányzatok, köztük az érintett I. kerületi is, az ő esetükben viszont az országgyűlés nem határozhatja meg, hol lehet a székhelyük.

A második kérdésnél egyértelműségi probléma merült fel, mert a III-as csoportfőnökség csak az 1960-as években jött létre, míg a kérdésben 1944-es dátum szerepel.

A paksi beruházásról szóló kérdés a testület szerint nemzetközi egyezményt érint, ezért erről nem lehet népszavazást tartani.

Címkék: népszavazás