Orbán két mondatban válaszolt a Quaestor-vezérnek

A Fidesz azt vizsgáltatná, hogy a Gyurcsány-kormány idején hogyan kapott hitelt a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól.

Parlamenti albizottsággal vizsgálná a Fidesz, hogy milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól – közölte Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján. A kormánypárt frakcióvezetője szerint a hitelt egy az egyben el fogja bukni az MFP, azon keresztül pedig az adófizetők.

Rogán beszámolt arról is, hogy áprilisban újabb törvénymódosítási javaslatot terjesztenek elő a brókerügyekkel összefüggésben, ebben gondoskodni fognak arról, hogy akiket a Befektetővédelmi Alap nem kártalanít, azok is minél előbb a pénzükhöz jussanak.

A Buda-Cashnél a kártalanítás folyamata már több mint 97 százalékban lezárult. A Fidesz álláspontja a Quaestor esetében az, hogy a Befektetővédelmi Alapnak 6 millió forintig kártalanítania kell az ügyfeleket, azon felül a polgári igények érvényesítéséhez a Fidesz vagyonzárolási javaslata biztosíthat kellő vagyoni alapot. A párt kezdeményezi azt is, hogy a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatóak legyenek azok a tranzakciók is, melyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek.

Rogán többször hangsúlyozta, hogy a brókerbotrányok feltárása a Magyar Nemzeti Bank felelős munkája, a pénzügyi felügyelet megerősítése nélkül mindez nem történt volna meg. Megjegyezte, hogy a Buda-Cash ügyében a kártalanítás nem sikerülhetett volna a tavalyi bankszanálási törvény nélkül. „Egyik javaslatot sem támogatták az ellenzéki pártok” – mondta.

Rogánt kérdezték arról a levélről, amelyet a Quaestor vezetője, Tarsoly Csaba írt Orbán Viktornak. A frakcióvezető azt mondta: helyesnek tartja, hogy ha valaki levelet küld, arra válasz is születik, még ha „kétmondatos is, mint az ebben az esetben történt”, de nem árulta el, mi volt az a két mondat. Ugyanakkor kijelentette: osztja Lázár János véleményét, hogy a Tarsoly Csabához hasonló emberek mindenkivel igyekeztek kialakítani valamilyen kapcsolatot.

Korábban megírtuk: a Fidesz hétfői frakcióülésének fő témája az volt, hogy hogyan kommunikálják a párt képviselői a Quaestor-ügyet. Rogán sajtótájékoztatóján a jelek szerint szóról szóra visszaköszöntek a központi kommunikációs elvárások.