A kéményseprőkkel is kiszúrhat a kormány

A szakmai szervezetek nem tudják, hogy a kéményseprés rendjének átalakításával tovább foglalkoztatják-e a jelenlegi dolgozókat. Gyorstalpalón nem lehet elsajátítani a szakmát.

Mielőbbi választ várnak a kéményseprőket tömörítő szervezetek a kormánytól arra, hogy tovább foglalkoztatja-e az új kéményseprő-ipari szerv a jelenlegi alkalmazottakat, mert a törvénytervezet nem tartalmaz erre történő utalást – közölte a Liga Szakszervezetek az MTI-vel, miután szerdán országos egyeztetést tartottak a lakossági kéményseprő-szolgáltatás ősszel esedékes átalakításáról.

A tervezet értelmében idén november elsejétől a katasztrófavédelem venné át a lakossági kéményseprő-szolgáltatást, ami a szakszervezeti szövetség szerint országosan mintegy 1500 kéményseprőt sodorhat teljes létbizonytalanságba. Ugyanakkor elvi megállapodás született arról, hogy a végrehajtás szakaszában a katasztrófavédelem együttműködik az érintett munkaadók és munkavállalók képviselőivel.

Bérczi László tűzoltó dandártábornok a katasztrófavédelem képviseletében jelezte, hogy egyetértés van abban, hogy a szolgáltatás színvonala, az élet- és vagyonbiztonság nem sérülhet, emellett hozzátette, hogy mindenkinek munkahelyet akarnak felajánlani azon a területen, ahol eddig is dolgozott.

A kéményseprőket jelenleg magánkézben lévő magyar vállalkozások és önkormányzati cégek foglalkoztatják, ezek viszont az érdekképviseletek szerint tönkre fognak menni, mert a nekik meghagyott közületi munkákból nem tarthatók fenn. Ezenkívül a katasztrófavédelemnek sem eszköze, sem szakembere nincs a tevékenység ellátásához.