A kicsik veszthetnek az RTL-Orbán-paktumon

A reklámadó korábbi nagy vesztesei, a nagyobb médiacégek jobban járhatnak, de még kérdéses, hogy a kicsik kaphatnak-e kedvezményeket – írja a Népszabadság.

Orbán Viktor kérésére a parlament a nyárig módosítja a reklámadótörvényt, miután a kormányfő megegyezett az RTL-csoport vezetőivel. A Fidesz egyik vezető politikusa a Népszabadságnak elmondta, Orbán Viktor és Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetőjének keddi találkozója után mindkét fél elégedetten állt fel a tárgyalóasztaltól, miután az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, a Bertelsmann-csoport vezetője közölte: visszavonják az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját.

Mindemellett a lap úgy tudja a találkozón nem hangzott el semmilyen kérés vagy ígéret az RTL Klub műsorpolitikájáról, a tévé vezetésének változásáról.

Az még kérdéses, hogy a kisebb cégek kaphatnak-e kedvezményt. Ez a következő hetekben dől el. A miniszterelnök ragaszkodik a reklámadóból tervezett hét-nyolcmilliárd forintos költségvetési bevételhez. Öt-hat százalék közötti adómértékkel az RTL Klubnak ötmilliárd helyett 1,2 milliárdot kell fizetnie. A TV2-nek másfél milliárd helyett 750 milliót, a Centrál Médiának pedig 1,5 milliárd helyett hozzávetőleg 500 milliót.

A Népszabadság úgy tudja a Fidesz változtat eddigi parlamenti jogalkotási gyakorlatán, és a rapid törvényhozást a normál üzemmód váltja fel.