Orbán emberének kezébe kerülhet a szegedi egyetem

Kikerült az intézményi autonómia az új szabályzattervezetből. Gyakorlatilag mindenhez a miniszterelnök által kinevezett kancellár egyetértése kellhet, kivéve a hallgatói önkormányzatnál.

Kiszivárgott a Szegedi Tudományegyetem működési szabályzatának tervezete – írja az Átlátszó Oktatás. A dokumentumot a kancellári irányításhoz kell igazítani, az eddigi szabályozásból kikerülhet, hogy az egyetem önállóan működő és gazdálkodó szervezet, illetve autonóm intézmény.

A tervezet a felsőoktatási törvény iránymutatásait követve megfosztja a rektort eddigi igazgatási, gazdasági és belső ellenőrzési jogkörétől, a közvetlenül a miniszterelnök által kinevezett kancellárt pedig gyakorlatilag az egyetem minden lényeges döntésével kapcsolatban egyetértési joggal ruházza fel. Kancellári hatáskörbe kerülnek a kinevezéssel és foglalkoztatással kapcsolatos döntések is – írja a blog.

Bár a hallgatói önkormányzatok tevékenysége körül sorakoznak kérdőjelek, a szabályzatterv alkotói mégis itt mutatták a legnagyobb mértékletességet: az egyetemi hallgatói önkormányzat esetében egyedül az irodavezető kinevezéséhez kell kancellári egyetértés.

A blog információi szerint a Dékáni Kollégium múlt csütörtökön kapta kézhez az anyagot, hogy e hét hétfőig véleményezze. A testület heves ellenállása miatt azonban várhatóan halasztani fogják a döntést az egyetem szenátusában.

A szegedi egyetem kancellárja a korábban a MÁV-nál dolgozó, az egyetemhez a zalaegerszegi focicsapat elnöki székéből átült Devecz Miklós lett. Korábban megírtuk: Devecz életrajzaiban PhD végzettségként tüntette fel a Newport University és Econovum által kiadott papírokat, noha az intézmény valójában nincs akkreditálva. Ezt Devecz azóta nem tünteti fel, hogy a blog korábban kiderítette: több, az állami vagy üzleti szférában vezető szerepet betöltő személy hivatkozott MBA vagy PhD képesítésként az itt szerzett végzettségre.

 Devecz Miklós Orbán Viktorral. Fotó: Facebook