Nem indítanak nyomozást a belvárosi ingatlaneladások miatt

Juhász Péter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést több, az V. kerület önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlan homályos eladása miatt. Elutasították.

Ahogyan korábban megírtuk: az Együtt társelnöke január közepén, ismeretlen tettes ellen csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt üzletszerűen, bűnszervezetben való elkövetés mellett a Legfőbb Ügyészségen az V. kerületi ingatlanügyek kapcsán. A feljelentés tárgya „a Belváros-Lipótváros Önkormányzata ingatlanvagyonának értékesítésekor éveken át folytatott jogszabálysértő gyakorlat, mely összességében és egyes elemiben is különösen jelentős kárt, vagyoni hátrányt okozott az önkormányzat, a magyar államnak, illetve az állampolgárok számára” volt.

Feljelentését most 29022/20/2015. bü./5 számú határozatában elutasította a Nemzeti Nyomozóiroda – írja a 444.hu. Indoklásuk szerint „A konkrét ingatlanok értékesítésével összefüggésben megállapítható, hogy a Budapest V. kerület Károly körút 26. szám alatti ingatlan vonatkozásában, 2011. évben pályáztatást követően, a legkedvezőbb ajánlatot tevő Classic Immo Kft.-ve kötött bérleti szerződést az Önkormányzat a Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának döntését követően.” A portál emlékeztet: az érvelésben hiba lehet, ugyanis az önkormányzat saját határozata alapján nem volt pályáztatás, így legkedvezőbb ajánlatról szó sem lehetett.

A nyomozók arra jutottak: a rendeletek nem kötik ki, mennyi idő után vehetik igénybe a bérlők a vételi kedvezményt. A 444 szerint „rendelet valóban nem időhöz köti ezt, hanem ahhoz, hogy a bérlőnek az évente az inflációval kiegészített bérleti díjból legalább egyszer emelt összegűt is kell fizetnie, hogy jogosult legyen a kedvezményre.”

A bérleteket tavasszal igazítják ki, a Classic Immo 2011 szeptemberében kötött szerződést, novemberben pedig már meg is vásárolták az ingatlant a bérlőknek járó kedvezménnyel.

Üres volt a kassza

A kerület ingatlanvagyonával és gazdálkodásával kapcsolatban a Nyomozóiroda arra jutott: 2004 és 2007 között nem volt biztosított az V. kerület pénzügyi egyensúlya, ezért volt szükség az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésére is, másképpen a belvárosnak nem lett volna pénze az uniós projektek önrészére. 2007-ben már Rogán Antal vezette a kerületet.

Juhász Péter vizsgálatot kezdeményezett a hamis állításokat megfogalmazó nyomozó ellen, március 8-ára pedig tüntetést hirdetett a Nemzeti Nyomozóiroda székházához. Az V. kerület reakciója szerint „Juhász Péter által indított médiahadjáratról újra és újra bebizonyosodik, hogy annak minden állomása hazugság”, ezért hamis vád miatt feljelentést tettek ellene.