Valóban akarjuk a vasárnapi zárva tartást?

Közvélemény-kutatásokra gyűjt egy magánszemély, hogy az eredményekkel szembesíteni lehessen a kormányt.

Az interneten indított gyűjtést egy állampolgár, hogy a közösség összefogásával gyűjtsön össze pénzt egy reprezentatív közvélemény-kutatásra a vasárnapi boltbezárás ügyében. A különféle kezdeményezések közösségi finanszírozásával foglalkozó IndieGoGo portálon közzétett felhívás szerint a három nagy közvélemény-kutató mindegyikétől megrendelnék ugyanazt az egyetlen kérdésre vonatkozó kutatást: támogatják-e az emberek az intézkedést vagy sem. Ez összesen 370 ezer forintba kerül.

A kezdeményező, Balla Péter azt írja: abban reménykedik, hogy egyértelműen kiderül, hogy az emberek többsége nem támogatja az üzletek bezárását és az lenne a lehető legjobb végkifejlet, ha a döntéshozók az eredmény ismeretében letennének erről.

„Nem láttam semmilyen kutatási eredményt, tanulmányt, amivel a kormány érdemben indokolta volna a boltok vasárnapi bezárását, az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket pedig mondvacsinált okokkal utasítják el” – áll a felhívásban. „Aki a családjával szeretne lenni vasárnap, az minden további nélkül meg tudja ezt tenni úgy is, hogy közben nyitva vannak a boltok” – teszi hozzá, megjegyezve, hogy a kereskedelmi dolgozókat se tenné boldoggá, ha a munkaerő-igény csökkenése miatt sokakat lapátra tennének közülük.

A gyűjtést néhány száz forinttal is lehet támogatni, a projektet teljes átláthatóság mellett bonyolítja le a kezdeményező, nyilvánosságra hozva minden számlát és információt.