Simon Gábor megtarthat 240 milliót

Nem bizonyosodott be, hogy az osztrák számlán tartott pénz bűncselekményből származik, így nem kobozzák el a volt MSZP-alelnöktől.

Adóhátraléka kifizetése után akár meg is tarthatja a vagyonát Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese – írja a Bors. Az ügyészség gyanúja szerint Simon 238 millió forintnyi eurót halmozott fel egy osztrák bankszámlán 2008 és 2013 között, amit azonban nem írt bele vagyonnyilatkozatába és adót sem fizetett utána. Emiatt az ügyészség költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást. A pénz eredetéről sem lehetett tudni, így pénzmosással is meggyanúsították a politikust, aki végig azt vallotta, hogy a pénz nem a sajátja, csak kezeli azt.

A nyomozás idejére az ügyészség csak 73 millió forintot zárolt a számlán, hogy később legyen miből megtéríteni az államnak okozott kárt. Költségvetési csalás esetében a bíróság állapítja meg az okozott kár mértékét, amit megtéríttetnek az elítélt vagyonából, ami viszont fennmarad, azt megtarthatja. Az osztrák számla teljes összegét csak akkor lehetne elkobozni, ha bizonyítottan pénzmosásból származik.

Az üggyel párhuzamosan az adóhatóság 128 millió forintos adóhátralékot állapított meg Simon Gábornál. Ez ellen fellebbezett, de később a teljes összeget befizette. Az adóhatóság viszont másodfokon hatályon kívül helyezte korábbi döntését, így Simon akár vissza is kaphatja a teljes összeget, de az is lehet, hogy nő a befizetendő hátraléka.

Címkék: simon gábor