Kész Zoltán a veszprémi költségvetést követeli

Még a február 22-ei időközi választásokig meg kellene ismerni a város pénzügyi helyzetét, mert az baloldali ellenzék jelöltje szerint a fideszes vezetés eltitkolja az adók magas, valamint a szociális kiadások alacsony szintjét.

Ne titkolja el Veszprém 2015-ös költségvetését a város vezetése! – szólította fel Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármestert Kész Zoltán független országgyűlési képviselőjelölt csütörtökön Veszprémben.

Csak későbbre terveznek közgyűlést

Az államháztartási törvény alapján a helyi önkormányzatok költségvetését a polgármesternek a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépését követő negyvenötödik napig kell a képviselő-testületnek benyújtania. Közölte, ez a határidő jövő héten lejár, de az önkormányzat munkaterve alapján a költségvetésről csak a február 26-i közgyűlésen tárgyalnak.

Kész Zoltán szerint rendkívüli közgyűlést és bizottsági üléseket kellene tartani még a február 22-i időközi választás előtt.

Azt mondta, “a veszprémieknek okuk van feltételezni, hogy a mulasztásos törvénysértést azért vállalja be a polgármester, hogy ne derüljön ki, hogy a tavaly őszi önkormányzati kampányban valótlant állítottak, amikor adócsökkentést ígértek a választóknak”. Szerinte Veszprémben országosan a negyedik legmagasabb az egy főre jutó, ingatlanok után fizetendő adó, és magánszemélyekre is kivetnek kommunális adót, az adókedvezmények esetében viszont a sereghajtók közt van a város.

Navracsics távozása miatt lesz választás

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi voksolás – melyre a választási bizottság 12 jelöltet vett nyilvántartásba – 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd,Veszprém és Vilonya választói.