Czeizel doktor durván nekiment a politikának

A legendás orvos-genetikus nagy hibának tartja, hogy vénykötelesek maradnak a sürgősségi fogamzásgátlók.

A Semmelweis-díjas professzor egyetért azokkal, akik szerint egyszerűbb hozzáféréssel csökkenteni lehetne az abortuszok számát. A Magyar Narancsnak adott interjúban azt is elárulja, ő maga egyszer ebbe bukott bele. 1996-ban a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként szerette volna elérni, hogy recept nélkül lehessen kapni esemény utáni tablettát. Fiatal orvosként ő is csinált terhességmegszakítást, ma már az egészséges magzatok megölését élet elleni bűnnek nevezi.

„Az abortusz társadalmi kérdés; mindent meg kellene tennünk, hogy a lehető legalacsonyabbra szorítsuk.”  

Czeizel doktor idéz egy régebbi kutatást, amely szerint a fiatal lányok egyharmada felkészületlenül veszti el szüzességét: házibuli, evés, ivás, szórakozás, megtörténik. „Ilyenkor az orvoshoz elmenni olyan tortúra, hogy a lány inkább meggyőzi magát, hogy úgysem esett teherbe.” Ha 72 órán belül odasúghatná a patikusnak, hogy „sürgős”, elkerülhető lenne az abortusz, ami nagyságrendekkel veszélyesebb a tablettánál. Nem olt ki életet. A professzor szerint a szabad forgalmazás nem eredményez felelőtlenebb szexuális magatartást.

Abortusztabletta is jobb

Ez az érv nem állja meg helyét az abortusztablettával kapcsolatban sem, amit a másik nagy bukásának nevez. Azzal elkerülhetőek lennének a sebészeti beavatkozás miatti komplikációk.

Magyarországon a régi sebészi módszer miatt minden 850. nőnek kilyukasztják a méhét, minden 10. esetben szétroncsolják a méhnyak záróizomzatát. 9 százalék a koraszületés, a kutatások szerint ennek egyharmadáért a korábbi sebészeti abortusz a felelős. „Körülbelül 130 csecsemő azért hal meg, mert az anyánál ezt a primitív módszert alkalmazták.” Nem véletlen, hogy már az unió is rászólt Magyarországra, hogy tegyék lehetővé a hozzáférést a tablettához.

Czeizel doktor haragszik a volt egészségügyi államtitkárra, Szócska Miklósra, amiért ideológiai okokból gátolta a tabletta  bevezetését, noha azt már a szakma is támogatja. Részletek a Magyar Narancs február 5-i számában. 

Címkék: Czeizel Endre