Rogánék fordítva ülnek a lovon

A PDSZ szerint nem volt hatásvizsgálat, szakembereket se kérdeztek meg, mielőtt belevágtak a kilencosztályos általános iskola bevezetésének megtárgyalásába.

Reggel megírtuk: a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója a kilenc évfolyamos általános iskolai oktatás bevezetéséről is tárgyal szerdán kezdődő évadnyitó ülésén. A kezdeményezésre reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Mendrey László elnök azt írta: úgy tűnik, hogy a politika elhatározta, hogy leszámol a rendszerváltást követő időszak egyik szent tehenével. A jelenlegi iskolarendszer az 1980-as évek második felétől alakult ki, az elmúlt közel három évtized alatt egyértelműen kikristályosodtak az előnyei és megkerülhetetlenné váltak a hátrányai. A felmérések, a közoktatás szereplőinek és a szakma képviselőinek jelzései egyértelművé tették, hogy változásra van szükség.

Rogán Antal kezdeményezését azonban a szakszervezet ismeretei szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki a szakemberek véleményét és azokkal sem egyeztettek, akikkel a törvény egyértelműen előírja. Fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszert, a kezdeményezők azonban immár sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere nem fejt ki érdemi hatást a szakértelem javára a politikai akarattal szemben, ezt hosszú évek gyakorlata igazolja – áll a közleményben.