Orbán, Rogán súlyos szavai homályban maradtak

Semjén Zsolt szerint országvédelmi akcióterv nélkül is mindenki biztonságban van. Bár nem őt kérdezte, a miniszterelnök-helyettes felelt Demeter Mártának.

„Valóban védtelen Magyarország?”.

Ezt kérdezte Orbán Viktortól a szocialista politikus. Az ellenzéki képviselő arra lett volna kíváncsi, mi alapján beszélt a Fidesz-frakcióvezető tavaly december végén arról, hogy külön országvédelmi akcióterv kell, mert vannak olyan külső támadások, amelyekkel szemben a kormány és a parlament némileg védtelen. Rogán Antal külső erőket (gazdasági érdekcsoportokat, kormányokat) emlegetett. Demeter Márta visszaidézte azt is, hogy Orbán Viktor 2014 decemberében maga is arról beszélt, hogy „műveleti területté nyilvánították az országot”. Az MSZP politikusa szerint ezek súlyos állítások, a kormányfőnek tisztáznia kell valóban védtelennek tartja-e az országot. Demeter Márta szerette volna megtudni azt is, hogy a Rogán Antal által említett országvédelmi akcióterv „milyen viszonyban van а köztársasági elnök által jóváhagyott védelmi tervvel?”

Orbán Viktor helyett Semjén Zsolt válaszolt. Ő az országvédelmi akciótervről gyakorlatilag egy szót sem ejtett, arról semmit nem árult el, viszont írt a párizsi, brutális, barbár terrorról, ami jóval az Orbán- és Rogán-interjú megjelenése után történt.

A miniszterelnök-helyettes válaszából az derült ki, hogy gyakorlatilag annyira rendben van minden, hogy nem is kellene külön országvédelmi akcióterv, mivel a kormány a bizonytalan világban is gondoskodni akar, tud az ország biztonságáról. Annak kereteit a jelenleg is érvényes Nemzeti Biztonsági Stratégia és Nemzeti Katonai Stratégia rögzíti. E dokumentumok szerint Magyarország biztonságpolitikájának alapvető keretét a NATO- és EU-tagság jelenti.

Az Észak-atlanti Szerződés 5. cikke által garantált kollektív védelem az ország biztonságának sarokköve, az pedig jelenleg a kormány felelőssége, hogy megfelelő válaszokat dolgozzon ki a különböző biztonsági kihívásokra, amelyek drámai gyorsasággal kerülhetnek határainkon belülre. „Magyarország elkötelezett résztvevője a terrorizmus ellen létrejött nemzetközi összefogásnak. A Terrorelhárítási Központ jelzése szerint jelenleg nincs közvetlen fenyegetésnövekedés Magyarországon. Magyarországon jelenleg minden rendszer megfelelően működik ahhoz, hogy a magyar emberek biztonsága garantálva legyen. 

Korábban egyébként Orbán Viktor is beszélt országvédelmi akciótervről, ám teljesen más szövegkörnyezetben, az adórendszer átalakítása kapcsán, amikor a parlamenti pártok frakcióvezetőinek felszólalására reagált 2011. szeptemberében. „Önök ezennel visszautasították azon kérésünket, hogy segítsenek bennünket az országvédelmi akcióterv megvalósításában, mi azonban, ha kell, önök nélkül is végrehajtjuk ezt a tervet” – fogalmazott akkor.