DK-s petíció a vasárnapi zárva tartás ellen

A kormány úgy határozott, hogy az állampolgárok nem dönthetnek arról, mit csinálnak vasárnap – mondta a párt ügyvezető alelnöke.

Több száz helyszínen kezdett aláírásgyűjtésbe hétfőn a Demokratikus Koalíció, miután a párt petíciót indított a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény eltörléséért – jelentette be sajtótájékoztatóján Molnár Csaba ügyvezető alelnök. Szerinte egy „fundamentalista fantompárt”, a KDNP nyomására úgy határozott a kormány, hogy az állampolgárok nem dönthetnek arról, mit csinálnak vasárnap.

Molnár elmondta: sok más szervezethez hasonlóan népszavazást akartak az ügyben, de kiderült, hogy Orbán nemzeti együttműködési rendszerében lehetetlen olyan referendumot indítani, amelyikkel a Fidesz nem ért egyet. Ha valamilyen ügyben a kormánypárt nem akar népszavazást, akkor abban nem is lesz népszavazás – tette hozzá.

A DK a népszavazás kiírásáért gyűjt aláírásokat. Petíciójuk szövege ennyi: „Alulírottak támogatjuk, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásáról népszavazás döntsön.”