Jöhet a tévés rezsicsökkentés

Törvénnyel növelnék az ingyenesen fogható csatornák számát. A kábelszolgáltatók tiltakoznak.

A jelenleginél töb ingyenesen elérhető televíziócsatornát jelenthet, ha a parlament elfogadja az erre vonatkozó törvényjavaslatot, melynek véleményezési határideje szerdán járt le – írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában. A magyarországi digitális átállás 2013-ban valósult meg, ennek köszönhetően az addig elérhető három csatorna helyett nyolcra bővült a kínálat.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kábeltévés és műholdas szolgáltatók fizetnek a televíziós csatornáknak a műsorokért, a közszolgálati csatornák és a két országos kereskedelmi tévé kivételével. Az Antenna Hungária ingyenes csatornái esetében viszont a műsorszolgáltatók fizetnek a terjesztőnek, hogy a nézők számára eljuttassa a műsorokat.

A jelenlegi gyakorlat az, hogy az a csatorna, amely az ingyenes sugárzásban elérhető, a kábeles szolgáltatóktól sem kérhet pénzt. A törvényjavaslat ezen változtatna: lehetővé tenné, hogy egyes platformok, például a MinDig TV mentesüljön ez alól, tehát egyszerre kérhetnének pénzt a csatornák a kábelesektől és egyszerre lehetnének ingyenesek a földfelszíni digitális kínálatban. Eközben az MTVA tervezett sportcsatornája, az M4 is az ingyenes kínálatba kerülhetne.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség bírálja a tervet – Kéry Ferenc elnök szerint a terv ellentétes a piaci logikával. „Az a modell gazdaságilag nem működőképes, amely lehetőséget ad arra, hogy az egyik szolgáltató pénzt kér azért, amiért máshol nem kell fizetni” – mondta.