“Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség”

Ez volt a mantra azon a tüntetésen, amelyet aKözműlelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete hívott össze a Magyar Tudományos Akadémia elé.

Több mint harminc hazai és nemzetközi szerevezet támogatását élvezte, végül körülbelül 250-en vettek részt az esti tüntetésen. Ők fáklyákkal, gyertyákkal a Magyar Tudományos Akadémia székházától a Kossuth tér sarkáig vonultak a magyar kultúra mellett tüntetve. 

“Bár a közszolgálatban dolgozók reálkeresete 2008 óta egyharmadával csökkent, a 2015-ös költségvetésben sem szerepel számukra béremelés. Ma már nem csak dolgozói szegénység van, hanem dolgozói nyomor és éhezés is. Ez nem csak a mi, és méltatlanul lenézett szakmáink szégyene, ez az egész ország szégyene!

A művelődés a rendszerváltás óta egyetlen kormány számára sem jelentett prioritást. A látvány-beruházások, megaprojektek árnyékában a kultúra intézményei és a bennük dolgozó szakemberek egyre mostohább körülmények között vegetálnak. E tendencia hatására a teljesítmény minősége és a szellemi értékek iránt fogékony, a kulturális szolgáltatásokra igényt tartó felhasználók életminősége is romlik” – írták abban a felhívásban, amellyel a tüntetésre hívták az embereket.

A tüntetésen felszólalt Josef Krejbych, az Európai Közszolgálati szakszervezeti Szövetség képviselője, Trencsényi László a Hálózat a Tanszabadságért tagja, Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport létrehozója, Schilling Árpád a Krétakör vezetője, valamint a KKDSZ két alelnöke és elnöke.

Címkék: kultúratüntetés