Milliárdokért utaztak az állami tisztviselők

Tavaly másfélszer annyit költöttek külföldi utakra, mint az előző évben.

Márciusban lejár az állam kétéves keretszerződése, melyet három utazási irodával kötött a külföldi utak lebonyolítására – írja a Világgazdaság. 2013 márciusában 8,4 milliárd forintos megállapodást kötöttek az állam nemzetközi utazásaira, melynek két hónappal a szerződés lejárta előtt 93,5 százalékát el is költötték.

2014-ben mintegy 4,5 milliárd forintba kerültek az állami utak, ami jelentősen meghaladja az előző évi költéseket – 2013 márciusától decemberig 3,2 milliárd forintot költöttek ilyen célra. Havonta 200-500 millió forint megy el. Tavaly szeptember végétől, Szijjártó Péter kinevezésétől karácsonyig mintegy 100 millió forintba kerültek a Külgazdasági és Külügyminisztérium útjai. A legdrágább egy kínai út volt, egy hétfős delegáció nyolcnapos pekingi utazása 10,2 milliót emésztett fel.

A kormányzati utakra az OTP Travel, az IBUSZ és a Weco-Travel tehet ajánlatot, közülük az elsőt választották legtöbbször – az utak kétharmadát nyerték el, 5,1 milliárd forint értékben.

A következő években viszont jóval kevesebb állami utazással kalkulálnak, vagy jóval olcsóbban szeretnék azokat véghezvinni. Márciusban új szerződést kell kötni, a 8,4 milliárd forintos keretösszeg meg is marad, azonban már nem kettő, hanem négy évre.

Címkék: állami utazás