Káosz a Széll Kálmán téren: kezdődik az átépítés

Ma indul az egykori Moszkva tér felújítása, ami az eredetileg tervezett két év helyett 440 napot vesz majd igénybe – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkek

Míg a Kossuth tér felújítására 25 milliárdot költöttek, addig Budapest egyik legforgalmasabb közterére alig az ötödét. A Széll Kálmán téren ma kezdődnek a munkálatok, és jövő februárra fejeződnek be – derül ki a Népszabadság cikkéből.

A munkára szánt időt azért kellett lerövidíteni, mert az Uniós forrásokból finanszírozott projekttel legkésőbb 2016 elején el kell számolni. Az Azonban kérdéses, hogy tudják-e majd tartani a határidőket, mert ez eddig sem igazán sikerült. Az eredeti menetrend szerint még 2012-ben le kellett volna bonyolítani az engedélyezési eljárást és a kivitelezői tendert, ám ez jóval tovább tartott, mint gondolták. A pályázatot így csak 2014 elején hirdethették meg, ráadásul a vesztesek megtámadták az eredményt.

 
Fotó: Hír24 

A BKK végül ugyan győzedelmeskedett, de a per és a választások miatt csak tavaly novemberben írhatták alá a kivitelezői szerződést a győztes –KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta – konzorciummal. A cégek 5,3 milliárdért vállalták a munkát. Időközben a kormány és a főváros is jelentősen emelte a projekt támogatását, bár ebből a vágánycsere viszi el a legtöbbet. A tér arculatformálása a győztes pályázat becslése szerint 1,3 milliárdba kerül. (A koncepciótervet készítő Finta Stúdió annak idején 3 milliárdra becsülte a minimálprogram költségét.)