Nevetséges, hogy külföldről buktatnák meg a kormányt

Charles Gati szerint Orbán Viktor "ugyanazzal a hévvel megy most neki Amerikának, mint valaha a Szovjetuniónak".

A magyar származású amerikai politológus, a Johns Hopkins Egyetem professzora a Demokratikus Koalíció által pénteken, Budapesten rendezett, Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című külpolitikai konferencián hangsúlyozta: a külpolitika fontosságát egyre többen értik Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy a külföld meg tudná változtatni a magyar politikai felállást, erre csak a magyaroknak van lehetőségük. Nevetséges azt feltételezni, hogy külföldről próbálják megdönteni a magyar kormányt, legfeljebb befolyásolni lehet a helyzetet – vélekedett.

Feltette a kérdést: milyen joggal beszélnek “Orbán Viktor és társai” a magyar függetlenség megvédéséről, miközben minden külpolitikai lépésük annak ellenkezőjét szolgálja, és miért ijesztik el éppen azokat, akik a legtöbbet tették és tennék a magyar függetlenségért? Kijelentette: Orbán Viktor “ugyanazzal a hévvel megy most neki Amerikának, mint valaha a Szovjetuniónak”.

Charles Gati – akinek szavait André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő is meghallgatta – azt mondta: ő az elsők között volt, akik a mai rendszert “illiberális menedzselt demokráciának” nevezték, de korábban Washington nem foglalkozott ezzel, csak azt követően, hogy tusnádfürdői beszédében maga Orbán Viktor hívta fel a figyelmet, arra, hogy az illiberális demokrácia a legjobb megoldás lehet Magyarországnak.