Tüntetők a parlamenti mélygarázsnál

Az ülésre érkező képviselőket akadályozzák a költségvetési és köznevelési törvény ellen tiltakozó civilek.

Másfél tucat tüntető zárta el hétfőn reggel a parlamenti mélygarázs bejáratát. A demonstrálók „Nem a kirekesztésre!” és „Nem a megszorításokra!” feliratú transzparenseket feszítettek ki és megakadályozták, hogy az ülésre érkező képviselők leparkolhassanak.

A Kettős Mérce beszámolója szerint a tiltakozók, akik mindkét oldalról elzárták a mélygarázs bejáratát. Azt követelték, hogy a parlament vegye le napirendről a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt és a köznevelési törvény módosítását, azt jelen formájában ne fogadják el.

MTI / Szigetváry Zsolt

Néhány tiltakozó „3300 000 embernek rendszeresen nincs elég pénze élelmiszerre”, valamint „2 500 000 ember nem tudja fizetni a lakbért, rezsit vagy lakáshitelt”, illetve a „Nem roma gyerekek 91 százaléka befejezi a középiskolát – a roma gyerekeknek csak 59 százaléka” feliratú táblát tart.

A mélygarázsnál forgalmi dugó alakult ki, a 2-es villamos is megállt. Néhány perccel a demonstráció kezdete után a készenléti rendőrség körülbelül két tucat munkatársa jelent meg a helyszínen, hogy felírja a demonstrálók adatait. Erre ők skandálni kezdték, hogy „alkotmányt, demokráciát, jóléti államot”. Néhány perccel reggel 9 után a rendfenntartók felszámolták a demonstrációt. Miután háromszor eredménytelenül szólították fel őket a helyszín elhagyására, a földön ülő tiltakozókat ölben vitték el.

A résztvevőket csak néhány méterrel vitték arrébb, hogy felszabadítsák a garázs bejáratát. Továbbra is a helyszínen tiltakoznak és újra megpróbálnak visszaülni az úttestre, a garázs elé. A Kettős Mérce helyszíni beszámolója szerint a rendőrök már felszólítás nélkül viszik őket arrébb.

A szervezők hangsúlyozták, hogy demonstrációjuk nem kötődik szervezethez, mind civilként vannak jelen – írja az MTI.

Fotó: MTI/Kallos Bea 

A rendőrség tájékoztatása szerint 29 embert igazoltattak a helyszínen, de senkit nem állítottak elő.

 Fotó: Hír24/Kökényesi Gábor


Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!