A Parlament előtt tüntetnek vasárnap délután

Elfogadhatatlannak tartják a tiltakozók a jövő évi költségvetést – szerintük a kormány ellehetetleníti az emberek életét, miközben helyzetbe hozza a haverokat.

Hétfőn fogadja el a Parlament a 2015. évi költségvetést, ezt megelőzően vasárnap a Parlament előtt tartanak tüntetést civilek és szakszervezetek szervezésében. Az „El a kezekkel!” címmel meghirdetett megmozdulás résztvevői azt kifogásolják, hogy a szociális ellátások szűkítése és eltörlése tízezrek életét lehetetleníti el, a magánnyugdíj-pénztári szabályok újbóli átalakításával magántulajdon kerül veszélybe, a devizahiteleket elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják, elveszik a pénzt az oktatástól, az autópályák ingyenes szakaszainak fizetőssé tételével megsarcolják az autósokat, miközben a különadókkal haveri cégeket hoznak helyzetbe.

A szervezők három órától várják a csatlakozni szándékozókat az Akadémia Széchenyi téri épülete előtt, onnan négy órára a Kossuth térre vonulnak át. Felszólal majd Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések egyik főszervezője, Vajda Zoltán a „60 ezren a magánnyugdíjukért” csoporttól, Nagy Emília tanárnő, Székely Tamás szakszervezeti vezető és Kárpáti Tibor.

A szervező „60 ezren a magánnyugdíjukért” csoporthoz csatlakozott a Százezren az internetadó ellen csoport, az Autonóm Szakszervezetek szövetsége, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, a Budapesti Közlekedési Szakszervezet, a Mozdonyvezetők, a Szociális Munkások, valamint a Teherfuvarozk Európai Szakszervezete. Szintén segít a szervezésben a Szolidaritás, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete, az Eleven Emlékmű csoport és még több más, az Autonómokhoz tartozó szakszervezet.

Hétfőn a szakszervezetek országszerte útlezárásokkal demonstrálnak, kedden pedig a József nádor térre hirdettek civil tüntetést „Nincs hova hátrálnunk” címmel, vonulással a NAV-székház és a Parlament elé.

Címkék: tüntetés