A magyar kormány is az Iszlám Állam ellen

Az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent az olyan értékrendű világra, amelyhez Magyarország is tartozik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a terroristák elleni globális koalíció tanácskozása előtt.

“Látszik, hogy az Iszlám Állam a keresztény közösség teljes megsemmisítésére törekszik a térségben. Ezt mi nem hagyhatjuk sem szavak, sem tettek nélkül, ezért Magyarország határozott fellépést szorgalmaz” – hangoztatta a miniszter, arra az álláspontra helyezkedve, hogy közvetlen felelősség a térségbeli keresztény közösségek megvédése.

Magyarország humanitárius segítségnyújtással és lőszerekkel is segítette a terrorszervezet elleni fellépést, valamint továbbra is szükségesnek tartja napirenden tartani, hogy a terrorcselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni, amiben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak is szerepet kell kapnia. “Mindazoknak meg kell kapniuk a méltó büntetésüket, akik a keresztény közösségek elleni rémtetteket elkövették” – hangsúlyozta Szijjártó. Magyarország a koalíció tagjaival egyeztet majd arról, hogy képességeihez mérten miként tud a leghatékonyabban hozzájárulni az Iszlám Állam elleni fellépéshez.