Svájcnak jó a magyar kormány által támadott Ökotárs

Úgy látják, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentésében nincs semmi olyan, ami miatt fel kellene függeszteniük támogatásaikat.

A Norvég Civil Támogatási Alapon kívül a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázatait is mendezseli az Ökotárs-konzorcium, mely az elmúlt hónapokban kormányzati támadások kereszttüzében állt. A Népszabadság úgy tudja, hogy a svájci fél a norvég pénzekről szóló kormányzati vizsgálat idejére felfüggesztette kifizetéseit, kivárt, mostanra viszont megbizonyosodott arról, hogy a Kehi-jelentésben semmi olyan nincs, ami okot adna a bizalomvesztésre, így ismét érkeznek a pénzek.

Szeptemberben a svájci külügy fejlesztési hivatala teljesen leállította a pénzek folyósítását, a napilap szerint szociális területen húsz projekt várt finanszírozásra, a pénzhiány többek esetében likviditási problémát is okozhatott. A Kehi az Ökotárstól a svájci alapokra vonatkozó dokumentumokat is elvitt, noha ezzel kapcsolatban nem folyt és azóta sem folyik rendőrségi nyomozás.

A svájci alapokból 1,3 milliárd forintra lehet pályázni 2012 és 2015 közt, elsősorban szociális és környezetvédelmi területeken tevékenykedő civil csoportok számára. Az ösztöndíjalapból hátrányos helyzetű diákok középiskolai tanulmányait segítik.