Nem szóltunk az ukránoknak, hogy miért zártuk el a gázt

Az ukrán állami energiavállalat vezetője szerint a Szlovákia felőli kapcsolódási ponton is feltölthetnénk gáztározóinkat. A magyar külügyminiszter szerint elsősorban a magyar fogyasztókkal kell törődnünk.

Andrij Koboljev, az ukrán Naftohaz vezetője egy brüsszeli konferencián kedden elmondta: nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, nem ismerik a valódi okokat, annyit tudnak csak, hogy Magyarország néhány nappal azután zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. „Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés, nem tudom” – mondta Koboljev.

A vezérigazgató szerint Szlovákia teljes mértékben készen áll arra, hogy megkezdje a gázszállítást Magyarországra, a magyar oldalon viszont szeptember óta még csak teszteket végeznek. Eközben az Ukrajnát Szlovákiával összekötő hasonló létesítmény teljes üzembe helyezése mindössze két hétig tartott és addig is teljes terheléssel működött a vezeték. „Ha valóban a gáztározók feltöltése a magyarok célja, miért nem üzemelték be a szlovákiai interkonnektort?” – kérdezte Koboljev, hozzátéve, hogy a Szlovákián keresztül érkező gáz ára még kedvezőbb is lenne, mint amennyit a Gazpromnak fizetünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált az elmondottakra, szerinte a szlovák-magyar átadópont átadása nem késik. Emlékeztetett arra, hogy korábban Magyarország szállította a legtöbb gázt Ukrajnának, de a magyar tározók feltöltésére is ügyelni kell. „Természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, segítünk, ahogy tudunk, de nekünk az is felelősségünk, hogy a magyar emberekkel és a magyar gazdasággal foglalkozzunk” – közölte a miniszter az MTI-vel.