LMP: Amerika mégis adhatott információkat

Schiffer András levélben kereste meg az amerikai ügyvivőt, szerinte Magyarország a jelenlegi szabályozás értelmében is kaphatott információkat a korrupciós gyanú kapcsán.

A párt MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Köztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya 2008. október 1-jén aláírt megállapodására hivatkozik, amely a bűncselekmények hatékonyabb megelőzése és leküzdése érdekében történő partneri együttműködés fokozásáról szól.

A megállapodás kimondja: bűncselekmények megelőzése és leküzdése érdekében, a felek, vonatkozó nemzeti jogukkal összhangban, egyedi esetekben erre irányuló megkeresés hiányában is átadhatnak a másik fél számára személyes adatokat, amennyiben bizonyos körülmények alapján okkal feltételezhető, hogy az adott személy bűncselekményt fog elkövetni vagy követett el, vagy egy szervezett bűnözői csoportban vagy bűnszervezetben vesz részt – fogalmaz a közlemény.

Az LMP társelnöke arról érdeklődött André Goodfriend amerikai ügyvivőnél, hogy a kitiltott személyek esetében felmerült-e bűncselekmény elkövetésére történő előkészület, bűncselekmény gyanúja, szervezett bűnözői csoportban történő részvétel. Schiffer András rákérdezett: ha a gyanú fennáll, a megállapodás alapján átadták-e a vonatkozó információkat a magyar fél kapcsolattartójának.