Az internetadó szabadságjogokat sért

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a sarc a polgárok információhoz jutását, szólásszabadságát, magánszféráját sértené, esélyegyenlőségüket aláásná. 

Az internet a legfontosabb kommunikációs eszköz, az emberek jelentős része azon keresztül tart kapcsolatot munkatársaival, hivatalokkal, barátaival. Az, aki – technikai vagy egzisztenciális okból – nem fér hozzá, jelentős hátrányt szenved – írja a TASZ. Az információhiány kiszolgáltatottá teszi, megakadályozza, hogy szűkebb vagy tágabb közössége életében részt vegyen. Képtelenné válik arra, hogy az őt érintő intézkedések felett bármilyen kontrollt gyakoroljon.

A jogvédők szerint Magyarországon elképesztő méreteket ölt az elszegényedés. Ez ellen az internet eszközeivel is fel kell lépni: a leszakadó társadalmi csoportok integrációjának egyik fontos eszköze, a megfelelő oktatáshoz, távmunkához is elengedhetetlen az internethasználat, éppen ezért az internethez való hozzáférés egzisztenciális akadályait csökkenteni kell.

Az internetadó rossz hatással lenne a polgárok közéleti aktivitására, az információhoz jutás, az információ terjesztése és a közéleti kérdések megvitatása is csorbát szenvedne, de legalább ennyire fontos, hogy az új adó a polgárok magánéletét is háborgatná. A magáncélú kapcsolattartás és szórakozás gátját jelenti egy ilyen teher bevezetése. 

Az internet használatától eltántorító adónemmel az állam ezekbe a viszonyokba is illetéktelenül beavatkozik – emlékeztet a TASZ, amely szerint az internetadó tervét vissza kell vonni. Amíg ez nem történik meg, addig azt kérik a jogvédők, hogy tiltakozzon mindenki, akinek a szabadság és az egyenlőség fontos.

Címkék: internetadó