A Fidesz nem fél a tüntetőktől

A párt nem erősíti meg Lendvay utcai székháza védelmét – írja a Blikk, amely szerint a vandalizmusnak lehetnek további gyanúsítottjai.
Kapcsolódó cikkek

A lapnak ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta. Kocsis Máté megmutatta, milyen károk keletkeztek az épületben, mintegy 30 ablak betört, a redőnyök megrongálódtak, a kerítés kidőlt egy szakaszon, és leszakadt az épület homlokzatának egy darabja is. A politikus szerint a rendet a rendőrségnek kell fenntartania, de nem ez a megoldás, „hanem hogy a szervezők ne hecceljék fel a tömeget. A rendőrök az ilyen tüntetéseket kérés nélkül felügyelik, és ha kell, beavatkoznak”, ő azonban nem tud arról, hogy a párt kért volna külön segítséget.

Vasárnap a békésnek indult tízezres tüntetésből kivált egy csoport, amely először számítógépekkel, majd kövekkel, téglákkal dobálta a Fidesz székházát, ketten az erkélyre is felmásztak, és kitűzték az uniós zászlót. A rendőrök garázdaság miatt hat embert állítottak elő, de a video- és fényképfelvételek alapján további elkövetőket is keresnek, így akár tucatnyi gyanúsítottja is lehet az ügynek.

A Blikk szerint a rendőrség készült a vasárnapi tüntetésre, több olyan egységet berendeltek, amely egyébként nem dolgozott volna, és a Terrorelhárítási Központnál is volt riadóztatás. Rogán frakcióvezető szerint nem focihuligánokat, hanem politikai aktivistákat vettek őrizetbe a Fidesz székházánál, és a szervezők felelőssége kiterjed arra, hogy a rendezvény után van-e randalírozás.Ezt a megmozdulás főszervezője másként látja.

Gulyás Balázs a Blikknek azt mondta, ők nem hibáztak, folyamatosan egyeztettek a rendőrökkel a vonulás alatt, ő pedig hat óra előtt öt perccel jogilag lezárta a rendezvényt, és nem érti, a rendőrök miért vonták vissza erőiket a székháztól. Az ő céljaik békések, az erőszakot elítélik, senkit nem bujtottak fel. A vandálok a tüntetés után kezdtek dobálózni.

A főszervező megerősítette, kedden este hat órakor újabb megmozdulást terveznek a József nádor térre, hiszen a kormány nem törli el a netadót. Erről már vasárnap egyeztettek a rendőrséggel. Gulyás tagadta a Blikknek, hogy egy józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának tagja lenne szocialista delegáltként.

Címkék: internetadó