Lázár szerint a magyarokkal szemben adóssága van a világnak

November negyedikét a világ, Amerika és Nyugat-Európa szégyenének nevezte a miniszter. Azt írta, akit sokszor árulnak el, dacos, szélsőséges, kishitű, majd bizalmatlan lesz.

Az öntudatára ébredt magyarság nem kér többet, de nem is éri be kevesebbel, mint a többi, hozzá hasonló európai nemzet – írta a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte az országot és a nemzetet a külvilág mindig csak hitegette a bajban, de valódi segítség soha nem érkezett. Példaként Nagy Imre 1956. november 4-i rádióbeszédét említette, amit csak a magyar felkelők hallottak meg, de a világ süket és tétlen maradt.

Lázár szerint a magyarok bizalmatlanná váltak a nagy szavakkal szemben, már csak a szemüknek hisznek. Erre inti őket az „elszabotált rendszerváltás” két évtizede is. A Kelet rabságát a Nyugat gyámsága váltotta fel – véli Lázár, aki szerint fájóan sokszor voltak olyan vezetői az országnak, akik a külföldi érdekeket képviselték Magyarországon. A magyarok visszaszerezték szabadságjogaikat 1990-ben, de újabb húsz év kellett ahhoz, hogy ezekkel a jogokkal merjenek is élni, ez október 23. szellemisége – szögezte le a miniszter.