Kitiltás Amerikából

Október közepén jött a hír, hogy kitiltottak az Egyesült Államokból, ahogy az amerikai követségen fogalmaztak, kevesebb, mint tíz magyar állampolgárt. Köztük - feltehetően - az adóhatóság elnökét és üzletembereket is.

Az USA nagykövetsége nyilvánvalóvá tette, a bizonyos magyar magánszemélyek azért nem jogosultak az Egyesült Államokba történő belépésre, mert hiteles információk szerint korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt nem adják ki az érintettek nevét, de az Egyesült Államok osztja Magyarország véleményét a korrupcióra vonatkozó „zéró toleranciát” illetően.

A Fidesz parlamenti frakciója közleményben tiltakozott a magyarok kitiltása ellen. Orbán Viktor kampányértékelő beszédében nem ejtett szót a témáról.

Ilyen mélyponton talán még nem voltunk

A volt washingtoni nagykövet, Simonyi András szerint igen rossz társaságba keveredtünk az Egyesült Államokban meghozott beutazási tilalom miatt. Nagy Boldizsár, nemzetközi jogász szerint az amerikai tőzsdén jelen lévő cégek korrumpálhattak.

Hat ember érintett

Az amerikai nagykövetség ügyvivője, André Goodfriend hétfőn a Hír24 híradójának adott interjúban ezeket nyilatkozta:

Címkék: usaamerikakormány