Kósa: a csere az csere, nem vagyongyarapodás

Nagyívű interjút közölt Kósa Lajossal a nol.hu. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint azért nem hozták nyilvánosságra a szerkezetátalakítási terveket, amiért a rántott húst sem akkor szervírozzák, amikor még csak panírban van, „mert úgy nem finom, akár milyen mesterszakács is valaki". Változik a családtámogatás, az egészségügyben bevezetni tervezett fizetős szolgáltatások pedig marginális jelenségek.
Kapcsolódó cikkek

Természetesen a csütörtökön kirobbant amerikai kitiltási üggyel indított a nol.hu, azonban Kósa elhárította a választ, mondván „az Egyesült Államok mint magánszemélyekkel szemben hozta meg az intézkedését”, ezért az ügyvezető alelnök nem kompetens a kérdésben – magyarázta. Azt sem tudtuk meg, Kósa a magyar kormány politikája elleni kritikaként értékeli-e a tíz személy Amerikából való kitiltását. „Az Egyesült Államoknak nyilván szíve joga döntéseket hozni a saját jogrendszere és legjobb meggyőződése szerint” – zárta rövidre.

Szintén nem tudtuk meg, milyen ambíciói vannak az immáron Óbudán is otthonosan mozgó egykori debreceni polgármesternek, az Orbán Viktorral folytatott beszélgetése részleteit megtartja magának, de a bürokrácia éléről nem szeretne a bürokrácia élére menni. Főleg most nem, amikor épp lefaragnák azt.

Kevesebb jogszabály

Kósa szerint a bürokrácia fenntartására költött büdzsé lefaragásához a jogszabályok számát, terjedelmét kell korlátozniuk, nem csak a közalkalmazottak számán kell változtatni. Elmondta: először a deregulációval foglalkoznak, csak utána rendelik a megváltozott környezethez hozzá az apparátust. „Még el sem kezdtük a jogszabályok átfésülését, ezért minden, a létszámgazdálkodásra vonatkozó kérdés korai” – nyugtatott Kósa, majd hozzátette: az 1500 milliárdos átalakítás akár a cikluson is túlmutathat.

Ácsi, mostanáig kampány volt!

Az ügyvezető alelnök frappáns választ adott arra a kérdésre, miért csak most jelentették be a szerkezetátalakítást, amiről a miniszterelnök már április 6-án is beszélt.

“Mert eddig kampány volt, valamint lekötötte őket a rezsicsökkentés és a bankok elszámoltatása.”

Kósa elmondta: az ő szerkezetátalakításuk nem megszorítás, hiszen a többségnek mégiscsak jó – szemben a szociálliberális kormányok megszorításaival, amelyekből senki sem profitált. A politikus szerint ezek a kormányok „olyan ködös, az emberek számára érthetetlen célokat tűztek ki, mint a költségvetési hiánycél, a GDP növekedés, a külkereskedelmi egyensúly, a folyó fizetési mérleg javítása”.

Ez nem felforgatás, ez karbantartás

Szóba került a szociális ellátórendszer átalakítása is. A lap rákérdezett, nem kellett volna-e esetleg társadalmi konzultációt folytatni erről is, ha már Orbán Viktor az egész országgal levelezik? Nem, ugyanis szó sincs felforgatásról, ez karbantartás – indokolt. „Még egy Mercedest is el kell vinni időnként a szervizbe, nem azért, mert rossz, hanem mert karban kell tartani. Az ellátórendszerek is ilyenek.”

A konkrétumokkal kapcsolatban Kósa elmondta: szeretnék, ha a gyereknevelési támogatást a jövedelem részeként vagy jövedelemadó-kedvezményekbe építve kapnák meg az érintettek, illetve terveik szerint a kétgyermekes családok jelentősebb kedvezményeket vehetnének igénybe a jövőben. Az egészségügyben igyekeznek a kiadásokat a valós igényekhez igazítani, nem magánosítják az egészségügyet, és bizonyos szolgáltatások sem lesznek fizetősek. Szerinte marginális jelenség, hogy az állami ellátásba is bevezetnének egyfajta magánszolgáltatási vonalat, „most is fordulhat bárki magánellátáshoz, ami adott esetben az állami infrastruktúra keretei között történik” – világít rá Kósa.

A politikus szerint az önkormányzati választásokkal nem kezdődött új időszámítás, egyszerűen ha tartani szeretnék magukat ahhoz, hogy Magyarországon ötmillió embernél több dolgozzon, az átalakításokat igényel. Ha már átalakítás: Kósa osztja Kocsis Máté azon véleményét, hogy a Fővárosi Közgyűlésben nincsen szükség pártfrakciókra.

Játszik az irigységfaktor

Szó esett az utóbbi időben sorra felbukkanó, Fideszhez köthető gyanús lakásvásárlásokról – Kósa esetében cseréről is. „Nyilvánvaló, hogy az irigységfaktorra mindig lehet játszani” – egyszerűsíti le az ügyet, hangsúlyozva: nem emlékszik óbudai lakása értékére, hiszen cserélte és nem kér NAV-vizsgálatot maga ellen, „hiszen a csere az csere, nem vagyongyarapodás”.