Hárommilliót is kaphatnak a távozó polgármesterek

Háromhavi fizetés jár azoknak, akiket nem választottak újra vagy nem is indultak az önkormányzati választáson. Ha az új közgyűlés megszavazza, további háromhavi bérüket is megkaphatják.

Tizenketten távoznak a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok eddigi polgármesterei közül. Azok, akik az Országgyűlésben politizálnak tovább, nem kapnak lelépési pénzt – írja a Blikk. Ugyanakkor 1,9 millióval vigasztalódhat Salgótarján leköszönő fideszes polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda – ennyi háromhavi fizetése, de nem valószínű, hogy az új képviselőtestület ezt megduplázza, mert az eddigi ellenzék került most többségbe.

A zalaegerszegi Gyutai Csabának viszont továbbra is fideszes párttársai uralják a közgyűlést, ezért arra is számíthat, hogy 3,5 millióra növelik lelépési pénzét, ahogy Siófok első embere, Balázs Árpád is eltehet majd akár hárommillió forintot.

A polgármesterek és önkormányzati képviselők bére egyébként jelentősen változik mostantól. A megyei jogú városok és a budapesti kerületek első emberei helyettes államtitkári illetményt, 748 ezer forintot kapnak ezentúl, amihez 112 ezer forint költségtérítés is jár. A tízezer alatti lélekszámú települések vezetőinek viszont alaposan megnyirbálják a fizetését, aki eddig 3-400 ezret vihetett haza, az új ciklusban 150 ezerrel számolhat. Az önkormányzati képviselők nagy része valószínűleg társadalmi munkában, ingyen dolgozik majd, tiszteletdíjukat ugyanis az önkormányzatnak kell előteremteni.