Bíróság előtt a megszállási emlékmű ellen tiltakozók

Rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult még tavasszal eljárás 15 ember ellen, mert többszöri felszólításra sem hagyták el a Szabadság téri sasos-angyalos szobor építési területét.

Az eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajlik. Fejenként 50, illetve egy esetben 60 ezer forintos bírságot szabott ki a rendőrség a tüntetőkre, de ők nem ismerték el bűnösségüket és kifogást nyújtottak be, így került az ügy a bíróságra. Csütörtökön hallgatták meg a 15 személyt, az eljárás várhatóan kedden folytatódik, aznap döntés is született.

A civilek január óta tiltakoztak a német megszállási emlékmű ellen, mert szerintük annak az az üzenete, hogy csak a megszálló németek vettek részt a deportálásokban, a magyar hatóságok nem. Az eljárásnak nem tárgya ennek megítélése, csakis azt kell eldönteni, hogy követtek-e el szabálysértést a demonstrálók, amikor nem engedelmeskedtek annak a rendőri felszólításnak, hogy az építési területet hagyják el.

A tiltakozók azzal védekeztek, hogy nem volt jól hallható és érthető a V. kerületi jegyző, amikor a rendőri intézkedés előtt a téren felolvasta a birtokvédelmi határozatot és azt sem tudták eldönteni, hogy valóban a jegyző olvassa-e fel a határozatot, mert többszöri kérésre sem igazolta magát. Arra is hivatkoztak, hogy véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amiben a rendőrök jogszerűtlenül akadályozták meg őket.

 MTI / Szigetváry Zsolt

Az eljárás során kisebb incidens is volt. A bíró a tárgyalás elején azt kérte, hogy aki nem tud leülni, az hagyja el a termet, az újságírók kivételével. A hallgatóság ezen felháborodott és felhívták a figyelmet arra, hogy a tárgyalást nyilvánosnak hirdették. Végül az ugyancsak eljárás alá vont Mécs Imre volt országgyűlési képviselő kérésére a hallgatóság maradhatott, úgy, hogy újabb székeket hozattak a terembe – tudósított az MTI.