A Fidesz szakítana a lépfenés Hableánnyal

A tiszafüredi képviselő-testület Fidesz-frakciója kezdeményezi a közétkeztetési közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát.

Virág Tibor képviselő közölte az MTI-vel, hogy mindennél fontosabb szempontnak tartják a gyermekek egészségét és az élelmiszerbiztonság ügyét. Egyben kérik a szocialistákat, hogy hagyják abba a kampányra időzített hangulatkeltést és a gyerekek felhasználását kampánycélokra – tette hozzá a politikus.

Az MSZP előzőleg felszólította a Fideszt, ne védje tovább a vállalkozót, aki lépfenével fertőzött húst etetett gyerekekkel. Gőgös Zoltán szerint az önkormányzat szerződést bontana a vállalkozóval, visszakövetelné a közétkeztetésért járó térítési díjat, de a Fidesz-frakció nem támogatja a javaslatot, a gyerekek egészségét veszélyeztető vállalkozó mellé állt.

Előzőleg a Népszabadság azt írta, hogy Tiszafüred nem tud szerződést bontani a fertőzés ügyében hibásnak talált céggel, amelyet hiába találtak vétkesnek a hatóságok. A lapnak Pintér Erika polgármester ezt azzal magyarázza, hogy a szerződésben, amit egy közbeszerzési eljárás végén, tavaly kötöttek a céggel, nem szabályozták, mi a teendő hasonló esetben. „Meg sem fordult a fejükben, hogy lépfenés hús kerülhet a közétkeztetésbe.”

A polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülésen javasolta, hogy a szerződés nem teljesítése miatt büntessék kötbérrel a vállalkozót, s arra a két napra, amikor lépfenés ebédet adtak, ne fizessék ki neki a járandóságát. A testület akkor még azt kérte, előbb szerezzék be a hatóságoktól az ügyben hozott határozatokat, és bízzanak meg egy ügyvédet, hogy a szerződéseket áttekintse, s megmondja, milyen lépésekhez van joga az önkormányzatnak ebben az ügyben.