A MÚOSZ szerint aggasztó a Blikk újságírójával szembeni eljárás

Az újságíró szervezet szerint az ügyészség megsértette a sajtószabadságot, amikor bírósági felhatalmazás nélkül vették el az Oszter Sándor színművész ügyéről cikkező újságíró mobiltelefonját.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményében felhívta a figyelmet, hogy az újságírókat csak speciális esetben és csak bírósági döntéssel lehet informátoruk felfedésére kötelezni. Koós Szabolcstól, a Blikk újságírójától pedig e nélkül akarta a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa megtudni informátora nevét.

Koós korábban megírta, mekkora volt a véralkoholszint a gyanú szerint ittasan balesetet okozó Oszter Sándor vérében. Az ügyészség ezért kíváncsi volt arra, honnan tudja ezt a Blikk újságírója. Mivel Koós ezt nem árulta el, rendőrökkel vetették el a mobiltelefonját, majd lemásolták a készüléken tárolt adatokat.

A MÚOSZ szerint az újságíró jogosan védi forrásának anonimitását, különösen az úgynevezett nem minősített adat esetében. Az újságíró kompetenciájába tartozik annak eldöntése, hogy a közvélemény tájékoztatása, vagy a titok megőrzése a fontosabb. A MÚOSZ szolidaritását vállalt Koós Szabolccsal.

Előzőleg a Bors című lap is szolidarítást vállalt az újságíróval, a Magyar Lapkiadók Egyesülete pedig megengedhetetlennek nevezte a Koóssal szembeni eljárást.

Forrás: RTL Klub