Bárki lehet pedofil, ha az anya mondja

A Heti Válasz szerint egy válás már szinte háború, és az állam is ebben teszi érdekeltté a szembenálló feleket.

A hetilap szerint Bojár Iván András története nem egyedi. A Heti Válasz legfrissebb számában megkérdezett bíró, ügyvéd és pszichológus is azt mondja: Magyarországon egyre durvább a harc a gyermekekért, nem véletlen, hogy a főleg a diplomás, magas státuszú családok felbomlása a botrányos. Ezekben vált ugyanis általánossá, hogy az apa kiveszi részét a nevelésből, bensőséges kapcsolatot ápol a gyerekkel, akiért egy válásnál a végsőkig harcol. A magyar jog ezt még nem követi, pedig a tét nagy. A vesztes elveszíti gyermekét, korábbi otthonát, jövedelme egy részét. Mindezt ráadásul úgy, hogy a gyereknevelésre általában ugyanolyan alkalmas, mint a győztes. Ezt állítja Hajnal Ágnes, a Semmelweis Egyetem pszichológusa, aki száz család példáját vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy ez az esetek többségében mindkét szülőre igaz, miközben az állam a két alkalmas közül próbál nyertest hirdetni.

A valódi vesztes a gyerek. A szakember a Heti Válasznak azt mondta, az ilyen pereknél a gyerek szinte elviselhetetlen helyzetbe kerül, bezárkózik, agresszív, szorongó lesz, és „minden harmadik egyszülősnél” mentális zavar alakul ki. A skandinávok által alkalmazott, szülőmegosztásos modell a pszichológus szerint segítene, ám a magyar bíróságok éppen arról hiszik, hogy rossz a gyereknek. Ráadásul egy legfelsőbb bírósági irányelv szerint az állandóság a legfontosabb az ilyen ügyekben, s a bírák – noha ezt nemzetközi kutatások, tapasztalatok cáfolják – inkább állandóságnak tartják, ha a gyermek elveszíti egyik szülőjét.  

„Mintha még ma is a hetvenes években járnánk: a szülők vagy megegyeznek (magyarul 92 százalékban az apa mond le az anya javára a gyerekről), vagy háborúba kezdenek. A sokszor évekig tartó pereskedéssel azután oda jutnak, ahonnan elindultak – 90 százalékban az kapja meg a gyereket, akinél a per kezdetekor is volt.” A Heti Válasz rendszerhibaként jellemzi, hogy így gyakorlatilag azt jutalmazzák, aki kisajátítja a gyereket, ellopja a kicsit az óvodából, nem engedi el a láthatásokra. Az állam gyakorlatilag tehetetlen. A hetilap idéz egy kutatást, amely 525 ügy aktáját elemezve jutott arra a szomorú következtetésre, hogy a gyerek végül úgyis az agresszívabb szülőhöz kerül, „és a bíróságok a gyakorlatban szinte semmiféle segítséget nem tudnak nyújtani”.  

További részletek a legújabb Heti Válaszban, aki meg szépirodalmat szeretne, olvassa A kaukázusi krétakört.