Gyurcsány sátánozott

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az ország ellenségei a Parlamentben ülnek, ellenük kell küzdeni.

Az ellenállás napja címmel tartott rendezvényen a volt szocialista és volt miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy álmodott egy világot, amely arról szól, hogy magyar polgárok, államalkotók, szabadon, függetlenként dönthetnek saját sorsukról. “Csalódva és némi önváddal látom, hogy álomból álom maradt” – folytatta, majd arra hívott fel mindenkit, hogy “az álom mellé tegyen mást is: a küzdelmet a szabadságért, a küzdelmet Magyarországért, a küzdelmet egy jobb világért”.      

Gyurcsány szerint Magyarországot saját kormánya támadja, ha valakitől a magyaroknak félniük kell, azok nem Berlinben, Washingtonban, Londonban vagy Párizsban laknak, hanem “a nemzet elrabolt főterén fölcicomázott Parlamentben”. Az ellenállás a demokratáknak nemcsak jog és lehetőség, hanem kötelesség. A ellenállás elsőszámú feltétele, hogy nem engedünk a kísértésének, annak, hogy megalkuszunk és feladjuk – mondta.

A 17-18 éveseknek az üzente: “merjetek ne hinni a sátánnak”, okosnak lenni, “merjetek ne masírozni, ne gyűlölni, ne utálni” Gyurcsány Ferenc a szülőkhöz szólva azt mondta, tanítsák meg a gyerekeket szabadnak lenni és annak maradni. A tanárokat arra kérte, ha rájuk is akarják kényszeríteni a “hazugság iskolai tananyagát, merjenek legalább kikacsintani”. Az igazságszolgáltatás vezetőinek pedig az üzente, nem érhet annyit egy kinevezés, hogy eladják lelküket “a sátánnak”.

A volt kormányfő szólt arról is, hogy akinek fontos, mi történik a magyarokkal a határon túl, az nem akarhat Magyarországon vérségi nemzetállamot. Orbán Viktor “hazudik, a legmélyebb veszélybe sodorja a határon túli magyarokat akkor, amikor etnicista államot akar létre hozni Közép-Európában”. Felszólította a kormányt, hogy álljon ki a béke, Ukrajna területi egysége mellett. “Ha ezt nem tesszük, akkor az agresszorok oldalára fogunk keveredni” – fogalmazott. 

Gyurcsány közölte: az önkormányzati választás tétje megrepeszteni “az önkény szilárdnak hitt burkát”. Beszélt arról is, hogy szerinte a lényeg nem az, mi történik egyik vagy másik párttal, hanem az: a demokraták erős, nagy politikai tábort alkotva a siker reményében vehessék fel a küzdelmet az önkénnyel. A demokrácia minden, a párt semmi – mondta a DK elnöke.