Kertész a legmagasabb kitüntetést kaphatja

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem adhatott információt az ügyben, de a Magvető kiadónál úgy tudják, hogy a Szent István Rendről van szó – írja a Népszabadság.

Kertész Imrének 1997-ben már odaítélték a Kossuth-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, ennél pedig csak a 2011-ben újraalapított Magyar Szent István Rend magasabb, feltehetően ezt adományozzák a Nobel-díjas írónak – írja a lap.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján az olvasható, hogy a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény értelmében a köztársasági elnök – a kormányfő előterjesztésére – adományozhatja a legmagasabb állami kitüntetést, “amely a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál”. A kitüntetést korábban Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszónő és Lámfalussy Sándor, „az euró atyja” kapta meg.

Korábban a Heti Válasz írta meg, hogy magas állami kitüntetést kap augusztus 20-án Kertész Imre. A hetilap az információt (zárójelben) Schmidt Máriának “A diktatúrák természetéről” értekező írása alatt tette közzé. A Terror Háza Múzeum főigazgatója publicisztikájában méltatta a Nobel-díjas írót.

“A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg.”