Szórakozásból nézünk politikai mémeket

Minimális azok száma, akiknek a mémek változtatták meg a politikai véleményét – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, ami azt vizsgálta, mennyire használhatóak a mémek politikai kommunikációs eszközként.

A kutatók 18 és 69 év közti internetezőket kérdeztek, következtetéseiket ezerfős reprezentatív mintából vonták le. Ezek 41 százaléka mondta azt, hogy találkozott politikai mémekkel.

 Kép: sailorripley.tumblr.com

A netezők gyakran botlanak olyan közéleti vonatkozású mémekbe, amiket nem tudnak értelmezni. Jellemző, hogy konkrét üzenettovábbításra ezek az alkotások nem alkalmazhatóak, de mégis alakíthatják a közbeszédet úgy, hogy egy-egy politikai témát előtérbe helyeznek. A politikai mémekkel találkozók 42 százalékával fordult már elő, hogy így értesültek valamilyen eseményről.

 Kép: repavalleszurtnyul.tumblr.com

Érdemi véleményformáló hatásuk végképp nincs a mémeknek – mindössze a mémeket ismerők két százalékával fordult elő, hogy megváltozott valamelyik politikusról alkotott véleménye egy mém miatt. A megkérdezettek 64 százaléka véli úgy, hogy ezeket az alkotásokat inkább a szórakozás, mint a provokáció céljából készítik.

Kép: Szomszédok Forever

Címkék: mémpolitikai mém