Nem törvénysértés, sajtóhiba volt a korai kinevezés

A Belügyminisztérium rendészeti államtitkára szerint adminisztratív hiba lehetett, hogy a pénteki Magyar Közlönyben megjelent Szabó Hedvignek, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójává történő kinevezése.

Tasnádi László az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elmondta: a szakszolgálat vezetőjének kinevezése egy hosszú jogi procedúra, mely egyelőre ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Hende Csaba honvédelmi és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztetve alkalmasnak találta Szabó Hedviget a szolgálat főigazgatójának. A kinevezést Orbán Viktor kormányfő is támogatta – tette hozzá.

A törvényben előírt következő lépés, hogy a parlament szakbizottságának is véleményeznie kell, hogy a jelölt alkalmas-e posztra. Szabó Hedvig főigazgató-jelölti meghallgatását jövő hétfőre tervezték – mondta az államtitkár. Tasnádi László kiemelte: Szabó Hedvig kinevezése még nem történt meg, továbbra is igazgatói posztot tölt be a szakszolgálatnál.

Lázár János egy más más témában tartott sajtótájékoztatón Szabó Hedvig kinevezéséről, illetve arról, hogy az új főigazgatót előzetesen nem hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság, azt mondta: érdeklődéssel követi a kinevezés ügyét, könnyen lehet, hogy ebben hibázott a kormány, amit meg fognak vizsgálni. Ha ezért a Miniszterelnökségé a felelősség, azt viseli – közölte. A Népszabadsággal korábban a Belügyminisztérium közölte, hogy az ügyben nem Pintér Sándor, hanem Lázár János illetékességébe tartozik.