Rég volt ilyen olcsó az aratás

A vörösrozsda, és a pocok is kár tett a búzában, így a gazda csak kis részt ajánlott idén a munkásoknak. A sóshalmi aratóünnepen jártunk.

Molnár Ernő – a Sóshalmi Olvasókör elnöke – vezette az aratóbrigádot, akik Németh Zsolt gazda földjét szerették volna levágni busás részesedés fejében, ám a tulajdonos idén nehezen állt kötélnek. A vörösrozsda, szél és pocok is pusztította gabonáját, a kért egyötödöt nem tudta elfogadni, végül 15 százalékban állapodtak meg, indulhatott a munka.De csak egy kupica pálinka – az üzlet megköttetésének záloga – lehörpintése után.

Ezzel csúcsosodott ki az idei arató ünnep, mely már évtizedes hagyományokkal bír a sóshalmi tanyavilágban. A helyszín ezúttal nem a megszokott volt, mivel a sóshalmi iskolán pályázatos felújítás folyik, ezért átmenetileg Székkutason tartották a műsort, ahol a fogatok nótaszóval idén is körbejárták a falut, az aratás előtt pedig áldást mondott Vladár Sándor református lelkész. Az aratás ugyan Péter-Pálkor kezdődik, de idén jó két héttel korábban elindultak vele.

A legszívesebben mi is felültünk volna az egyik kocsira – ahonnét vidáman integettek -, vagy beálltunk volna kaszálni a vidám kompániába, ám erre most nem került sor, majd legközelebb. Azért egy nótát elhúzott nekünk is Labozár Antal és Gulyás Ferenc, és messziről parolázott pónilovas Mihály Lacika is.