A képviselők több mint felének nincs nyelvvizsgája

A százkilencvenkilenc közül csak nyolcvankilenc országgyűlési képviselőnek van nyelvvizsgája – írja az Eduline. Persze van, akinek öt is akad.

A képviselők egy része a parlament honlapján csak annyit jelölt meg, hogy tárgyalási/társalgási szintű nyelvismeretük van. Mivel ugyanezek a képviselők az iskolai végzettségükről pontos adatokat tudtak megadni, feltételezzük, azért nem írták be a nyelvvizsgájuk szintjét és típusát, mert nem szereztek bizonyítványt – derül ki az Eduline cikkéből.

A Fidesz és a KDNP soraiban összesen 89 olyan képviselő van, akinek nincs államilag elismert nyelvvizsgája, míg az MSZP- és a Jobbik-frakcióban nyolc-nyolc ilyen képviselő dolgozik. Az LMP-s képviselők közül mindenkinek van nyelvvizsgája, Ikotity Istvánnak és Szél Bernadettnek kettő – ezzel az LMP-frakció több nyelvvizsgát tud felmutatni, mint a KDNP-s képviselők, akik a hat bizonyítványból kettőt a volt köznevelési államtitkárnak, Hoffmann Rózsának köszönhetnek.

Áder nyelvtudása korántsem volt tárgyalási szintű
Az öt DK-s képviselő közül egyedül Vadai Ágnesnek van nyelvvizsgája, neki viszont mindjárt öt, amivel rekorder a parlamentben, és igencsak javítja az egy képviselőre jutó nyelvvizsgák számát.

Vadai Ágnes a különleges nyelvek vonalán is jeleskedik norvég nyelvtudásával. A fideszes Navracsics Tibor középfokú szerbhorvát, az MSZP-s Teleki László alapfokú beás nyelvvizsgával rendelkezik, míg a PM-es Szabó Tímea társalgási szinten beszél fársziul.