A hamisított festményt kell megkeresni

Minden látogatónak meg kell keresni egy hamisított Koszta képet aMúzeumok Éjszakáján Vásárhelyen a Tornyaiban

Egy különleges Koszta hamisítványt rejtenek el a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum Koszta kiállításán; az oda nem illő művet a látogatóknak kell megtalálniuk június 21-én, a Múzeumok éjszakáján. A festmény különlegessége, hogy a hátuljára egy eredeti Koszta József által írt levelet ragasztottak, amelyet írásszakértői tanúsítvány is alátámaszt, valamint egy illegális kiállítási igazoló címkével is ellátták a “műalkotást”.

A mű történetéről Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, még a Móra Ferenc Múzeumban találkozott a képpel, azt a jóhiszemű eladó mint Koszta József egyik remekművét szerette volna eladni. A végül töredékáron megvett kép azért került a múzeum birtokába mert nagyon érdekes a története és hogy ne kerüljön a tényleges hamisítványként a feketepiacra. A festmény egyébként a ráragasztott Koszta levél miatt ér ami ér – nagyjából 20-25 ezer forintot. Ha valóban Koszta festette volna, alaphangon 2 millió lenne az ára.

Szombaton este, a Múzeumok éjszakáján Koszta József gyűjteményes kiállítása kapja a főszerepet a Tornyai János Múzeumban, Hódmezővásárhelyen. A tárlaton feltűnik Annuska, a mester múzsája és későbbi felesége, aki nemcsak szóba elegyedik, hanem közös fotóra is összeáll a látogatókkal.

Egy Koszta kvízzel is várják a múzeumba betérőket, valamint este fél tízkor Virágnak virága címmel Kruzslicz Ferenc virágkötő mester készíti el Koszta József virágcsendéleteit, a Városi Vegyeskar pedig virágdalokat énekel.

A Tornyai János Múzeumban szombat este Plohn József fotóművész emlékére is nyílik kamara-kiállítás, a múzeum udvarán drón reptetést tartanak a különleges jármű az épület felett lebegve a légi régészet lehetőségeibe enged bepillantást , a legkisebbeket bélyegfoglalkozásra várják. A múzeum bejárata előtt egy a századforduló vidám hangulatát megidéző fotószalon ver sátrat,

19 órától malombajnokságot rendeznek a fináléban pedig fényfestést tartanak az éjszakában. A Tornyai János Múzeum világos színű szárnyára a múzeum történetét, a gyűjtemények legszebb darabjait és a Koszta műveket bemutató zenés videóanimációt vetítenek éjfél előtt.