Több országot megvert az Erzsébet-program

Az elmúlt két évben 250 ezer ember, köztük 100 ezer gyerek kapott lehetőséget arra, hogy a program keretében üdüljön, a legfiatalabb alig párhetes, a legidősebb 104 éves volt.

Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket ért el mostanra az Erzsébet-program – mondta Nagy Anna szerdán sajtótájékoztatón Győrben, arra utalva, hogy széles körben, sok embernek nyújtanak jelentős támogatást.

Az Erzsébet-program szóvivője közölte: az elmúlt két évben 250 ezer ember, köztük 100 ezer gyerek kapott lehetőséget arra, hogy a program keretében üdüljön, a legfiatalabb alig párhetes, a legidősebb 104 éves volt, a támogatás mértéke pedig – más államok 50-60 százalékával szemben – jóval 90 százalék fölötti. Példaként említette, hogy egy nehezebb szociális helyzetben élő gyermek egyhetes táboroztatására elkért ezer forint “inkább jelképes összeg”.

A tavalyi 3 milliárd után az idén 3,5 milliárd forintnyi támogatást osztanak ki; a teljes összeg az Erzsébet-utalványok profitjából származik, költségvetési pénzt nem igényel – mondta Nagy Anna, hozzátéve: kétszer annyi, 62 támogatási pályázatot írnak ki 2014-ben fogyatékossággal élők, gyerekek, nagycsaládosok és nyugdíjasok számára.

Hozzátette: a gyerekeknek 58-féle tábort szerveznek, ezek közül 20 újfajta. Van közöttük szörf-, kézilabda- és horgásztábor éppúgy, mint író-olvasó vagy a népi mesterségekkel megismertető.

Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: a megyéből tavaly háromezer ember, köztük ezer gyermek üdült a program keretében. Az Erzsébet-utalványról megjegyezte: mára eljutott oda a rendszer, hogy a nagy áruházláncok az elfogadóhellyé válás lehetőségéért versengenek.

Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) győri alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt azt emelte ki, hogy míg korábban multicégek uralták az étkezési jegyek hazai piacát, most nem külföldre viszik, hanem idehaza, szociális célokra fordítják ezek profitját.