Kitiltotta a pap, mert lebuktatott egy fideszest

P. Csány Péter plébános egy feltételezésre hivatkozva arra kérte Horváth Bencét, hogy maradjon távol egy gyerekrendezvényükről. Horváth Bence "bűne" az volt, hogy úgy hitték, ő árulta el azt a szimpatizánst, aki a Fidesz bohócaként lett ismert.

P. Csány Péter, a Szent Kvirin Szalézi plébánia plébánosa Horváth Bence elmondása szerint szombaton hívta fel őt, hogy közölje vele: nem kívánatos innentől a rendezvényeiken. Mégpedig azért, mert Horváth februárban kommentet írt a nyugat.hu egyik cikkéhez, amelyben arra keresték a választ, hogy ki lehet az ellenzéki rendezvényt megzavaró fideszes bohóc.

Horváth a kommentben nem árulta el, hogy kire gondolt, később viszont megjelent egy cikk ugyancsak a nyugat.hu-n, amelyben megírták, hogy H. László lehet a bohóc, aki ismert Fidesz-szimpatizáns, egyben az önkormányzat családügyi bizottságának munkatársa, és nem mellesleg munkatársa a plébánosnak is.

Csak megkérték

Megkerestük P. Csány Pétert, hogy megtudjuk, igaz-e a történet, tehát, hogy tényleg amiatt tiltottak ki valakit, mert feltételezésük szerint lebuktatott egy fideszes szimpatizánst. P. Csány Péter erre a kérdésünkre úgy felelt: nem tiltották ki a fiatalembert, hanem azt kérték tőle, hogy egyszeri alkalommal, a kedélyek megóvása végett ne jöjjön el az aznap esti farsangukra, mert az kihatott volna a gyerekrendezvényre.

Kérdésünkre, hogy mi az összefüggés a fideszes bohóc feltételezett lebuktatása, és a gyerekfarsang között, közölte: az, hogy az eseményen is ott voltak azok a gyerekek, akiket a cikkben szerinte alaptalanul szerepeltettek, arcképpel. (A plébános utóbbi megjegyzése egyébként csúsztatás, a gyerekeket ugyanis jó alaposan kitakarták, arcképük tehát valójában nem szerepelt a cikkben – a szerk.)

Felment benne a pumpa

“Szerintem egy házigazda fenntarthatja magának ezt a lehetőséget” – vélelekedett a kitiltásról a plébános, hozzátéve, hogy a felnőtt fiúnak egyébként sem volt az eseményen feladata. P. Csány Péter azt is elmondta, a bohóc jó munkatárs, az őt lebuktató fiatal viszont “fenyegetőzött és kiabált”.

“Az volt az egyszerűbb, ha őt kérjük meg, hogy ne jöjjön el” – magyarázta P. Csány Péter, aki a kitiltással kapcsolatban azt is elmondta, hogy amikor erről döntött, épp vezetett, és “felment benne a pumpa”, mert ártatlan gyerekeket és így az intézményt keverték ebbe az ügybe. A döntésében közrejátszott az is, hogy szerinte a konfliktust ismerve eszkalálódott volna a probléma a farsangon.

Cáfolta a fidelitasos szálat

Míg P. Csány Péter a gyermekek épségének megőrzésével magyarázta a kitiltást, addig mások inkább a fidelitasos Ágh Péter rokonát sejttették a háttérben. Ágh Ernő ugyanis épp a P. Csány-féle Szent Kvirin Szalézi Plébánia egyházközségi vezetője.

P. Csány Péter tagadta, hogy döntésének köze volt ahhoz, hogy Ágh Ernő is vele dolgozik, hiszen, mint mondta “más intézményben munkatársak”.