Ellehetetlenítik az ételosztást

Sorozatban napolta el mostanában az illetékes fővárosi bizottság az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit azzal a megjegyzéssel, hogy az ételosztásokról majd "vezetői szinten" kell dönteni – írja az Index.

A portál azt írja, hogy több civilszervezet kért hiába engedélyt ételosztásra mostanában. A területhasználhati kérelmekről a döntést elnapolták, indoklásul azt írva, hogy „a közterületi ételosztások kérdése vezetői szinten eldöntendő″. Ez a civileknek azt jelenti, hogy csak úgy vendégelhetik meg a szegény embereket, ha vállalják az illegalitás kockázatait. Ugyanis aki ételt osztana, azt a kérelmezőt a döntésig bírság fenyegeti.

A cikk idézi a fővárosi rendeletet, mely szerint “aki közterületet hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben – a ténylegesen használt időtartamra és területre – az e rendelet szerinti közterület-használati díj tízszerese is megállapítható. Kiszámolták, hogy ez alapján egynapi engedély nélküli ételosztás egy tíz négyzetméteres területen 11 ezer forintba kerülhet.

A lap információi szerint egy ideje már azt mondogatják a civilszervezeteknek, hogy keressenek alternatív helyszíneket, mert a főváros nem nézi jó szemmel, hogy a frekventált tömegközlekedési csomópontokban folyik az ételosztás.

A portálnak reagált a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. Válaszukban azt írták, hogy támogatandónak tartják a hátrányos helyzetű emberek megsegítését, így az ételosztást is, de szerintük számtalan lakossági panasz érkezett a közterületi ételosztásokra, például azért, mert “elviselhetetlen bűz terjengett”.